Glossza és Más

Archívum

Homokozóban

2008.07.10. 21:53 A_blogger

 

  
 Régi óvoda játszóterén ódon, mindenre árnyékot vető fák közt aprócska homokozó lapul meg a kopott festésű, rozsdás vas mászóka és a szúrágta fa váracska között. Kicsiny  homokozó ez, mely régen háromszor ekkora volt, mint manapság, de az óvónők és az öreg gondnok nemtörődömsége miatt nagyját már benőtte a fű. Ebben a homokozóban három fiúcska játszik. Elférnének benne többen is, de társaikat kiközösítették belőle, mondván, ez az ő birodalmuk, ahová senki sem teheti be a lábát. A többi gyermek az erőszak előtt meghajolva a mászókán vagy éppen a fa várban tölti idejét, néhányan a fák alatt ülve apró autókat cserélgetnek csendben egymás közt, míg a lányok babakocsit tologatva készülnek a húsz év múlva esedékes anyaságukra.
 Életkor alapján a kis Fercsi a legidősebb a homokozóban, de legrégebben Vikcsi (aki kikéri magának, ha így nevezik, ezért még az apukája is csak Viktornak hívja; csak a háta mögött merik így nevezni) használja azt, mert ő már a kiscsoportot is ebben az óvodában kezdte. A szemüveges Ferike csak akkor került ide, amikor beszédhibája miatt Pétert a többi gyerek kiközösítette, s ezért szülei egy elit intézménybe íratták át. Rajtuk kívül Jancsika szerzett még helyet magának a homokozóban. Ferivel hamar összebarátkoztak. Megosztották egymás homokozó lapátját is, s Jani még a madaras homoknyomdáját is odaadta nála alig idősebb szemüveges pajtásának. Ez a nagy barátság már korán zavarni kezdte Vikcsit. Nem tetszett neki az sem, hogy a homokozó nagyobb részét elfoglalja a két fiúcska, s ez a többi ovisnak nem szúr szemet. Bosszúból apró, narancsszínű lapátjával ezért először csak apró vonalat, majd egyre mélyülő árkot húzott a homokozó közepére, elválasztva magát a másikaktól. Volt neki egy játszótársa is még régebben, Ibike. Együtt csúfolták Ferit, de barátságuk megszakadt, mert a kislány megunta, hogy Viktor (így nevezem, hisz így szereti) mindig a copfját húzogatja. Azóta ő a többi lánnyal babakocsizik, s nagy ritkán bekiabál (de csak halkan) a homokozóba, de róla a fiúk már nem vesznek tudomást. Miért is vennének, hisz a homokozó már csak az övék. Igaz, a köztük lévő árok egyre csak mélyül, s gyakran még nedves homokból készítet golyókat is egymás fejéhez vágnak. Sőt. Olyan szavakkal szidják egymást, melyeket szüleiktől vagy éppen a tévében hallottak. Igaz, a kis Viktor mostanában már nem trágárkodik, csak ritkán szól át az árkon, akkor is csak ennyit: ” mennyé el”. Feri nem veszi komolyan, hisz nem megy el, s Jancsi is csak nevet rajta.
Igen ám, de komoly baj történt az oviban! Jött egy lány, Ágica. Ő volt az egyetlen kislány, aki Ferivel és Janival osztozhatott a fél homokozón. Vele játszottak doktorosat a fiúk. Ő volt a doktornéni, aki a már rég felépített homok-kórházakat lerombolta, s a babaházba visszavitte a betegágyként használt babaágyakat. Jól megvoltak, de nem sokáig. Feri megunta azt, hogy a többi srác a fa alól nevet rajta, amiért egy általuk csak Szöszkének nevezett lánnyal osztoznak a homokbirodalmon. Elküldte a lányt. De ez nem tetszett Jancsinak, mert ő nagyon jól érezte magát Ágival. Megsértődött Fercsire, s a középső csoport óta tartó barátságuknak hirtelen vége szakadt. Nem ment ki a homokozóból, hisz az, az ő birodalma is. Leválasztott magának egy kicsiny darabot belőle, Viktor egyre csak mélyülő árka és Ferike egyre csak gazosodó része közt. Visszahívta Ágikát, s együtt építgetnek ott apró falat. Viktor nagyon örül, arcán kaján mosollyal néz át a homoksáncon. Már sejti, hogy a felaprózott homokbirodalmat hamarosan egyedül csak ő, csakis Ő birtokolja majd. Gondolatban már ki is választotta pajtásait, akikkel együtt osztozik majd a kicsiny földterületen.
 Az igazi probléma csak az, hogy ez nem egy óvoda aprócska homokozója, hanem egy kicsiny ország Európa szívében, Magyarország. A gyermekek pedig nem is ovisok, hanem felnőtt férfiak és asszonyok. Elméletileg érett gondolkodású, felelősségteljes politikusok. Nekik kellene vezetni, egyetértésben a többi kisfiút és kislányt. Elnézést, a többi felnőttet, akik hagyták őket homokozni. Vagyis kormányozni. Helyette mi van? A homokozót egyre jobban benövi a gaz, mélyül az árok. Még addig kellene összefogni, és gyomlálni, amíg teljesen el nem lepi a gyom a homokozót. Mert akkor már nem lehet hol homokozni. Bocsánat, kormányozni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://glosszaesmas.blog.hu/api/trackback/id/tr55562890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doors (törölt) 2008.07.23. 14:27:52

Szuper az írás! Még több ilyet!

mickey 2008.08.02. 10:54:56

Várom a következőt!
süti beállítások módosítása